Uyku, günlük yaşamın bir süre için kesintiye uğraması ya da boşa geçen zaman olarak görülmemelidir. Aslında uyku, zihinsel ve fiziksel sağlığımızı her gün yenilememiz için önemli bir süreçtir. Yaşamımızın yaklaşık üçte birini kapsayan göründüğünden daha karmaşık ve aktif bir dönemdir
Bilimsel olarak, 90’ın üzerine çeşitliliğe sahip uyku hastalığı belirlenmiştir. Bu hastalıkların çoğu, yaşam kalitesinin azalmasına ve kişinin sağlığında bozulmaya neden olur. Aslında uyku bozuklukları trafik ve mesleki kazalara neden olması nedeniyle bir halk sağlığı sorunu olarak ele alınmalıdır. Bazı uyku bozukluklarında uykuya dalma veya sürdürme güçlüğü görülür. Bazıları da gündüz aşırı uykululuğa neden olabilir.
Horlama, uyku apnesi, uykuda periyodik bacak hareketleri gibi uyku bozukluklarının tanısında kullanılan ve gece uykusu boyunca hastanın beyin dalgalarının, göz hareketlerinin, solunum faaliyetlerinin, kanındaki oksijen yüzdesinin ve kas aktivitesinin ölçülmesi ile yapılan incelemenin adıdır. Polisomnografi (PSG) sık başvurulan uyku incelemesidir.
OSAS sık görülen bir hastalık
Özellikle orta yaşlı erkeklerde
Genel popülasyonda erkeklerin %4, kadınların %2 sinde görülmektedir.
Uyku Apnesinin teşhis ve tedavisinin yapılmadığı hastalarda aşağıdaki risklerin önemli derecede arttığı tespit edilmiştir:
İleri derecede uyku apnesi tedavisinde ise pozitif hava basıncı (CPAP) tedavisi uygulanmalıdır. Tedavi etkisine ve hastanın tercihine göre otomatik ayarlarda düzenleme yapılarak ya da sabit basınçlı cihaza geçilerek hasta takibe alınmalıdır. CPAP cihazı kullanmakta güçlük çeken ya da hafif derece vakalarda ağız içi aparey ile alt çene öne alınarak dilin geriye düşüp üst solunum yolunu tıkaması önlenebilir. Uyku apnesinin özgün tedavisi, hava yolunu devamlı açık tutacak şekilde basınçlı hava veren cihazların kullanımıyla sağlanmaktadır. PAP (pozitif havayolu basıncı) cihazları üst hava yollarının uyku sırasında açık kalmasını sağlayarak uyku apnesini önlemektedir. Gece boyunca yüze sıkıca oturan silikon bir maskeyle basınçlı hava veren bu cihazlar, başlangıçta hasta için rahatsız edici görünebilmektedir. Buna rağmen, sabah dinlenmiş ve uykusunu almış olarak uyanan hastalar cihazı kolaylıkla kabul etmektedir. Hastaya hangi cihazın uygun olduğunu tespit etmek ve apnelerin yok olduğu veya minimum sayıya indiğini görmek için ikinci bir gecenin uyku laboratuvarında geçirilmesi gerekmektedir. Cihazla uyku apnesi tedavisinin ardından uyku apnesi sorunundan kurtulan kişilerin yaşam kaliteleri yeniden yükselmektedir.